GRAVID OCH MAT.

En gammal bild på mig tagen av Pavel Maira.

Jag har aldrig varit speciellt nojig och orolig över vad jag stoppar i mig, man får ständigt tips och trix från andra supermorsor vad man ska äta och inte äta men jag har bestämt mig för att bara lyssna på en enda person, min barnmorska. Dock har jag gjort många "fel" och ätit saker man inte ska.
Tex på saker jag ätit under graviditeten som man bör undvika är, Aborre, Svärdfisk, Strömming, Getost, Brieost, Vakumförpackad skinka.
Allt detta har jag dock bara ätit 1-2 gånger, och jag måste erkänna att jag haft lite små ångest efteråt men försöker inte att nojja kring det för mycket då jag tror att oron i sig är mer skadligt än att dra i sig en liten strömming som KANSKE kan innehålla dioxin och PCB.
Jag tror att sålänge jag har en varierad kost och får i mig lite av varje och proverna hos barnmorskan hela tiden ser bra ut och jag ökar lite lagom i vikt hela tiden så mår min kropp bra.
För min del har det mesta handlat om att överhuvudtaget få i mig något som gör mig mätt då jag spytt mellan vecka 6 -22 och haft en urusel aptit. Vissa dagar har jag bara ätit mackor och youghurt och flera liter te för att ens kunna ta mig igenom dagen, jag har ätit det jag varit sugen på för stunden helt enkelt.
Det är först nu i vecka 28 jag känner att jag har min vanliga aptit igen, det mesta slinker ner och tanken på mat ger mig inte kväljningar längre.
Det jag undviker helt är rått kött, vita desertostar och fisk som är fiskad i sverige. Alkohol och tobak har inte funnits i mitt liv på flera år så det är ingenting jag ens funderat över.
 
Hur tänker ni andra preggos? Har ni också ätit sånt man inte "får"?
13 kommentarer
Regina

Ja, Gud skäms lite... Ber ibland om medium kött på restauranger och har petat i mig brie och chevre vid nåt tillfälle... Men jag tycker det låter hur vettigt som helst det du skriver om varierad kost! :}

Klara

Jag håller med dig helt, tror att man ska försöka undvika vissa saker men det gör inget om man råkar få i sig det ibland. Var själv jättenervös i början av min graviditet men mot slutet släppte det och idag har jag en frisk liten, trots lite rött kött, nån ost och lite korvar och skinka :)

Denise - mamma till noah

Sålänge man har en varierad kost och får i sig mat tror jag bebis mår bra. Jag har ätit mycket genom min graviditet men min son är de finaste som skapats ändå;)

Anonym

Dricker du kaffe?

Ida Bj

Ja, du vet ju redan allt jag stoppat i mig men kan erkänna att jag blivit mera försiktig ju längre jag kommit. Vet inte ifall det beror på att jag bara är mera medveten eller ifall de saker som verkligen bör undvikas inte faller mig i smaken.
Brie kan det slinka ner en skiva eller två vid enstaka tillfällen, parmaskinka också så länge allt precis är nyöppnat. Kavlis blåmöggelost på tub kan gravida äta enligt deras hemsida. Uppkokad 4 gånger eller vad det nu var! Den använder jag på allt när ostbrickan kommer fram!

Olivia

Vilken otroligt vacker bild! :)

Sarasdiary - Gravid med syskon till Tilde

Jag är inte alls "lika gravid" som jag var med första. Då fuskade jag ingenting. Nu äter jag ALLT, om det finns serverat men inga jättemängder. T.ex serveras det brieost tar jag mig en bit.

Jag är en riktigt köttälskare och vill gärna ha den medium/rare. Inget jag har ändrat på. Och enligt ivsmedelsverket är nötkött helt ok att äta rött. Man ska däremot vara försiktigt med viltkött..

Men jag tycker det är viktigt att alla gör som de vill. Och tycker inte att någon har rätt att ifrågasätta valen man gör. Kram!

Angelica Ström

Jättefin bild! :)

michaela- mamma till tre 💗

känns som att du har ett sunt sätt att se på det hela tycker jag :)

Denise

Åh kommer ihåg precis hur det var, jag levde på ramlös blandat med äpplemos och räkchips i 5 månader innan jag fick tillbaka aptiten och då var det ändå inte mycket som jag fick behålla. Det små liven kan verkligen ställa till det för redan innan dem tittar ut ;)

HannaH

Ne jag har inte alls koll på vad jag stoppar i mig faktiskt. Det kanske man borde ha en aning. Men äter de jag känner för och om det skulle vara något som verkligen var farligt för barnet så hade nog min barnmoska sagt det från första början. Visst, hon sa att man skulle tänka sig för lite, men inget som var strängt förbjudet. Och som du skriver, om bara proverna är bra så borde de ju inte vara någon större fara :)

Carolina

Jag väntar mitt första barn och är i vecka 37 snart. Jag har någorlunda koll på vad jag stoppar i mig för mitt barn kan ju liksom inte välja själv :) Dock har det slunkit ner någon medium köttbit å någon gös ibland men annars så :) Dock dricker jag kaffe och cola men i måttliga mängder. Överskrider nog inte rekommendationen. Det är bara du själv som känner och avgör hur du vill göra. Lycka till med din fortsatta graviditet :)

Lena

Hej igen apro det med äta vad man vill när man är gravid man kan läsa livsmedelsvärketpapper men jag följde inte det pungt till pricka för tycket det var såmycket man inte fick äta eller fick äta som gravid men ingen av min barn har mått dåligt av de eller mår daligt av de en i dag då är mina barn 5-1 år gammal ;) ha ha ha