ETT INLÄGG OM FÄRG OCH KULÖRER.

Jag är så glad som har ett samarbete med Nordsjö, dels för att jag älskar att förnya med lite färg och dels för att jag tycker Nordsjös färg är helt fantastisk.


Jag får ständigt frågor kring färgval, färgkoder och vilken kulör jag målat med i diverse rum. Här kommer därför en ordentlig genomkörare där ni förhoppningsvis får svar på alla era frågor kring ämnet. 

Jag föredrar alltid en matt färg på väggarna och har målat både med Nordsjös "Ambience Silkematt" och "Ambience Xtramatt". Den Xtramatta är min favorit och är en helmatt färg som ger ett fint djup i väggarna och ger en reflexfri yta.

Att färgen är matt betyder inte att den inte går att torka av, vi har denna på nästan alla väggar i huset inklusive Hollies rum och hennes lekrum där vi behövt torka väggarna ibland utan några problem.

När de kommer till att välja kulör så föreslår jag alltid att man köper hem en provburk, alla kulörer ser olika ut beroende på fönster, ljus, osv. Jag har börjat lära mig hur olika kulörer fungerar här hemma i huset och vet att i tex Hollies rum är de lite ljus och dessutom reflekteras solen mot vår tvättstugas tegeltak vilket gör att ett rött ljus studsar in i rummet.
Att titta på bilder på instagram i jakt på den rätta färgkoden är inte den smartaste idéen, där ser du sällan hur färgen ser ut "på riktigt".

Ett annat knep är att alltid välja ett steg ljusare än den du spanat in på färgkartan då det alltid blir mörkare när du målar på stor yta.

När vi valt färger till huset så har vi dels velat skapa ett lugn och framförallt hitta en röd tråd i de olika färgerna utan att de blir för stor kontrast mellan rummen.
Vi har genomgående grå/beige kulörer i hela huset och en grön färg i vårt sovrum. 

Frågar ni mig just nu så är grönt min absoluta favoritfärg, gärna åt de mossiga och jordiga hållet. 

Så till den eviga frågan, vilka kulörer har vi på väggarna här hemma? 

Här kommer en liten lista för den som undrat.

Sovrum- målat med Nordsjös "Deep Paris" 
Den perfekt gröna kulören om ni frågar mig. Jag älskar hur den på sommarkvällarna skiftar lite i blått och på mornarna ser den riktigt militärgrön ut.

Hollies rum- målat med färgkod "NCS S 2003- Y42R" Det här är en av mina favoritfärger i hela huset, den är beige som drar åt grått och i Hollies rum som är ganska mörkt blir den precis lagom.

Vardagsrum- i vårt vardagsrum har jag gått lite bananas och blandat ihop min egna färg, så här vill jag absolut inte garantera slutresultatet men för den modige kommer ingredienserna här. Två påsar kalklitir "gabbro" och "ivory" och en burk Nordsjö Xtramatt färgkod 1500N.
Denna kuckelimuck blandning gav en grå matt vägg med lite struktur i.

Matsal- vår matsal är målad med Xtramatt färgkod 4500N. Alltså en mörkgrå färg. 

Övriga färger- vi har målat vårt Ivarskåp och  Hollies lekrum i en beige färg med färgkod "NSC S 2405-Y43R" 
Den här färgen har vi målat många detaljer med i huset, som alla lister i farstun, en byrå till Hollie och även en gammal växa säng håller just nu på att målas i den här kulören. 

Saknar ni något? Kommentera här nedan så svarar jag!

4 kommentarer
Linda

Vad hette den förra färgkoden i Hollies rum, alltså den mer rosa? Och var det också en matt färg? :)

Jätte bra inlägg! 👍🏼

Ingrid Wenell

Supertack för alla tips!! Precis vad vi behöver till vårt nya hus <3

Ewa Karlsson

Hejsan.
Jag blev så nyfiken på ditt vardagsrum.
Har ett par frågor om det.
Vilken kulör blev det av denna blandning?
Var kan jag hitta en bild på det?
Hur stor burk av Nordsjöfärgen var det som du blandade i 2 påsar Kalklitir i?
Till slut, rollade ni på denna blandning, eller borstade ni?
Skulle så gärna testa denna variant, men skulle vilja ha lite mer kött på benen först.

Stina

Tack för inspo! 😍 Älskar Deep Paris färgen! Vet du vilket NSC nr den har? Mvh